Sončna očala niso le modni dodatek

Sočna očala imajo več vlog, po našem mnenju je najpomembnejša njihova zaščita:

  1. oči ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki in
  2. oči ščitijo pred izsušitvijo.

Zaščita oči pred škodljivimi sončnimi žarki

Sonce nas, včasih bolj in včasih manj, spremlja celo leto. Kakovostna sončna očala naše oči ščitijo pred škodljivimi UVA, UVB in UVC žarki, ki ob pretirani izpostavljenosti soncu in neprimerni zaščit lahko poškodujejo zunanje in notranje dele očesa. UV svetloba lahko poškoduje roženico in pospešuje nastanek sive mrene. Veliko strank pove,da sončna očala nosijo le na morju. To v praksi pomeni dober teden ali dva na leto. Da bi oči zaščitili pred škodljivimi žarki je to odločno premalo.

Kako izbrati sočna očala, da nam nudijo optimalno zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki?

  • Sončna očala naj se čim bolj prilegajo obrazu in naj zaščitijo celotno vidno polje. Sončna očala naj bodo dovolj velika in po možnosti ukrivljena, svetloba naj v oči ne uhaja s strani oz. z vrha ali od spodaj.
  • Dodatni polarizacijski filtri naj preprečijo bleščanje. Dodatno zaščito s polarizacijskimi filtri svetujemo predvsem pri vodnih športih ali na morju. Tam se bleščanju ne moremo izogniti. Stekla z dodatnimi polarizacijskimi filtri priporočamo tudi vsem, ki imate sončna očala z  dioptrijo na daljavo ali progresivna stekla, saj z njimi zagotovimo dober vid na vse razdalje. Pri športnih sončnih očalih lahko vgradimo tudi bližinske segmente, kar omogoča dober vid na blizu ob pogledu na uro ali navigacijo.

Zaščita oči pred izsušitvijo

Ker se na Krasu burji ne moremo izogniti, sončna očala oči ščitijo tudi pred vetrom. Pri veliko strankah namreč opažamo težave z izsuševanjem oči. Burja suši ozračje, to pa vodi do suhih oči in  izsuševanjem solznega filma v očeh ter neprijetnega občutka drgnjenja veke ob roženico, ki draži oči.

Z zaščitnimi očali (njihovo vlogo lahko opravijo tudi sončna) preprečimo izšuševanje solznega filma, saj nam veter tako ne piha neposredno v oči. Solza očesa (solzni film) posledično ostaja bolj vlažna, pri mežikanju pa je trenje med veko in roženico manjše. S tem pa se izognemo tudi  neprijetnemu občutku peska v očeh.

Če se za konec vrnemo k naslovu. Sončna očala oči primarno ščitijo pred negativnimi vplivi sončnih žarkov in vetra, lahko preprečujejo bleščanje in z ustrezno dioptrijo omogočajo nemoteno gibanje med različnimi športnimi aktivnostmi. So tudi modni dodatek, saj dopolnjujejo naš življenjski slog, kljub njihovi lepotni vlogi pa ne zanemarite skrbi za zdrave oči. Za razliko od sončnih očal oči pred sezono ne moremo kar zamenjati.

 

Dostopnost