Pregled vida za otroke

Pregled vida za otroke

Naroči se na pregled preko spletnega obrazca

Pregled vida za otroke, ki ga izvajamo v Optiki Tom, je otrokom prijazen in nekoliko bolj igriv kot pregled za odrasle.

Vid pri otrocih se razvija kar do 12. leta starosti. Prav tako otroci v tem obdobju življenja kar 80 % vsega učenja opravijo z vidom.

Težave z vidom pri otrocih pogosto precej težko opazimo, a neodkrite težave lahko zavirajo otroški razvoj. Ko otrok ne vidi dobro, na daleč ali blizu, mu to lahko povzroči različne težave pri šolskem delu. Otrok verjetno ne bo sam opazil in povedal, da vidi slabše, ker v okolju, ki ga dobro pozna, deluje na videz čisto normalno. Šele v primerjavi s sošolci lahko opazi, da mogoče ne vidi kot vrstniki. To še ne pomeni, da nam bo to tudi povedal.

Zato je izjemno pomembno, da smo starši, učitelji in vzgojitelji pozorni na znake, da ima otrok morda težave z vidom.

Znaki, da ima otrok težave z vidom:

  • otrok gleda v knjige, zvezke ali bere zelo blizu (z nosom),
  • pripira oči, ko gleda televizijo,
  • ko gleda, obrača ali nagiba glavo v isto smer,
  • pojavljajo se nenavadni očesni gibi, stalno ali občasno, še posebej, ko je otrok utrujen ali zaspan (škiljenje, odklon očesa),
  • ponavljajoči glavoboli,
  • mencanje oči pri zelo majhnih otrocih.

Zakaj z otrokom na pregled vida pri treh letih?

Pri otrocih priporočamo prvi pregled vida pri starosti približno treh let. Test, ki ga izvajamo v Optiki Tom, je otrokom prijazen in nekoliko bolj igriv kot pregled za odrasle. Pri pregledu ne uporabljamo kapljic za širjenje zenic.

Glavni razlog za prvi pregled vida je preventivne narave. Če pregleda vida ne opravimo in otrok očal ne uporablja, pa bi jih moral, se ostrina vida ne razvija pravilno. Kasneje, zlasti po vstopu v šolo, se otroci, ki vidijo dobro, lažje osredotočajo na snov in lažje sledijo šolskim uram.

Otroci imajo prednost pri pregledu vida v Optiki Tom.

Otroci med drugim in šestim letom pregled vida opravijo vsako leto ali tudi bolj pogosto, če je potrebno. Otroci od šestega leta do 16. leta pregled vida opravijo vsako leto, če se ostrina vida in dioptrija slabšata. V bolj stabilnih primerih se preglede izvaja na dve do štiri leta. Redni pregledi v skladu z navodili okulista ali optometrista zagotavljajo ustrezno dioptrijo očal, ta pa ustrezen razvoj in izboljšanje ostrine vida.

Če otrok nosi očala, ne zamujajte s pregledi.

Če ne uporabljamo očal s pravo dioptrijo, se oči ves čas napenjajo in zaradi tega prihaja do neostre slike, pekočih oči, glavobolov, slabše koncentracije in manjše učinkovitosti. Prav zato so redni očesni pregledi pomembni, sploh pri otrocih, ko se vid še razvija.

Ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje na temeljitem pregledu vida ugotavljamo veliko več, kot le dioptrijo za očala oziroma kontaktne leče. Pregledamo sprednje dele očesa, očesno ozadje in izmerimo očesni pritisk, opravimo meritve za določanje natančne korekcije vida. Glede na rezultate pregleda in življenjski slog posameznika svetujemo pri izbiri očal in/ali kontaktnih leč. Po opravljenem pregledu vida pa dobite tudi izvid. Ne pozabite, za odrasle pregled vida priporočamo na dve leti.

Dostopnost