Zakaj so cenena sončna očala slaba investicija v zaščito oči?

Stekla v cenenih sončnih očalih imajo slabe optične lastnosti. Pogled je zaradi tega nejasen in pogosto popačen, kar povzroča glavobole in meglen vid. Stekla cenenih očal se praviloma hitro opraskajo ali oluščijo, okvirji pa hitro zlomijo ali poškodujejo. Okvirjev ne moremo prilagoditi anatomiji obraza, kar ne omogoča udobnega nošenja. Prav tako cenena očala ne omogočajo vgradnje dioptrijskih stekel in zaradi prepuščanja večje količine škodljive UV svetlobe dolgoročno očem bolj škodijo kot koristijo.

Sonce nas, včasih bolj, včasih manj, spremlja celo leto. Kakovostna sončna očala naše oči ščitijo pred škodljivimi UVA, UVB in UVC žarki, ki lahko ob pretirani izpostavljenosti soncu in neprimerni zaščiti poškodujejo zunanje in notranje dele očesa. UV svetloba lahko poškoduje roženico in pospešuje nastanek sive mrene in pingvekule, ki je zelo pogosta degenerativna sprememba v očesu (videti  je kot izrastlina oziroma odebelitev).

Veliko naših strank sončna očala nosi le na morju.

To v praksi pomeni dober teden ali dva na leto. Če želimo oči zaščititi pred škodljivimi žarki, je to odločno premalo. Sonce ne sije le na morju. Če sončna očala nosite celo leto, očem zagotovite zaščito pred močnim bleščanjem, naprezanjem ter močnimi kontrasti med sončnimi in senčnimi predeli. Kakovostna stekla namreč blažijo močne svetlobne prehode in pomirjajo oči.

Foto: freepik.com

Pri večini posameznikov, ki ne nosijo sončnih očal, se pokažejo naslednji simptomi:

  • suhe oči,
  • pordele oči,
  • občutljive oči,
  • neprijeten občutek tujka v očesu,
  • bleščanje,
  • nesproščeno gledanje,
  • nastanek gub.

Sončna očala so ključna tudi za zaščito pred vetrom. Kras je precej vetrovno območje. Veter oči izsuši, kakovostna sončna očala pa postavijo bariero, ki oči varuje.

Bi imeli sončna očala še pred počitnicami?

Če želite sončna očala z dioptrijo še pred poletjem, se naročite na pregled vida v Optiki Tom brez dolgih čakalnih dob.

Za vse, ki nosite korekcijska očala, svetujemo sončna očala z dioptrijo, izbiro okvirja pa je mogoče povsem prilagoditi vašemu življenjskemu slogu. Če se veliko gibate na prostem, priporočamo ukrivljena sončna očala z dioptrijo, ki zaščitijo oči, hkrati pa zagotovijo neomejeno vidno polje.

Če vam je ljubša rezervacija termina za pregled vida po telefonu, nas pokličite na  05 730 47 70
041 444 882. Za rezervacije terminov za pregled vida vam je poleg spletnega obrazca na voljo tudi e-naslov info@optikatom.com.

Dostopnost