Na pomoč, črke se premikajo!

»Ne morem prebrati naloge, ker črke plešejo,« je na vprašanje, zakaj ne mara brati, na pregledu vida za otroke odgovorila 7-letna Lana. Najbrž bi imeli tudi vi težave pri branju vijugasto zapisanega besedila, kot ga prikazuje spodnja slika. Spodnja slika je le eden od primerov, kako običajno zapisano besedilo vidijo ljudje s skotopičnim sindromom.

Primer, kako besedilo vidijo ljudje s skotopičnim sindromom.

Ljudem s skotopičnim sindromom je branje besedila na beli podlagi najpogosteje neprijetno.

V nekaterih primerih črke »plešejo«, nekaterim se »zvijajo vrstice«, drugim deli besedila izstopajo ali se meglijo. V najhujših primerih skotopičnega sindroma posameznike spremljajo grozljive migrene, slabost ali občutek »pekočih možganov«.

Skotopični sindrom ali skotopičnost lahko opišemo kot oteženo gledanje.

Strokovnjaki ga opisujejo kot pomanjkanje percepcije ene ali nekaj barv v barvnem spektru. Pri skotopičnem sindromu ena barva na poti od oči po vidnem živcu do vizualnega korteksa nekoliko zamuja. Vse informacije do možganov ne pridejo istočasno, zato so možgani s prikazovanjem dejanske slike dodatno obremenjeni.

Največ težav ljudem s skotopičnim sindromom povzročata bela svetloba in bela barva.

Izpostavljenost beli svetlobi neonskih luči se je v zadnjih letih močno povečala, bela svetloba nas spremlja tudi na vseh zaslonih, ki jih uporabljamo tekom dneva: telefonih, tablicah in računalnikih. Ko gledamo belo podlago (večina gradiva v šolah, knjigah, tiskovinah) ali so oči izpostavljene beli svetlobi, se morajo od bele odbiti prav vse barve, da nam možgani sporočijo, da je podlaga bela.

Hitra in enostavna pomoč osebam s skotopičnim sindromom so barvne folije in v težjih primerih posebna očala.

Pomagamo si lahko z barvnimi folijami.

Psihologinja Helen Irlen (leta 1992 je izdala knjigo Berimo z barvami) je skozi raziskovanje zasnovala poseben nabor barvnih folij. Rešitev je enostavna, saj že s prekrivanjem bele podlage z barvnimi folijami lahko preprečimo »plesanje črk«, »zvijanje vrstic«, izstopanje ali megljenje delov besedil. Pri hujših simptomih skotopičnega sindoma Irlenova priporoča posebna skotopična očala, ki omogočajo nemoteno branje in zmanjšajo škodljivi vpliv bele svetlobe.

Na pregled za ugotavljanje skotopičnega sindroma se odslej lahko naročite tudi v Optiki Tom, izvaja ga Urška Može. Urška ima za izvajanje pregledov certifikat Mednarodnega inštituta Irlen (Irlen Institute International), edine organizacije na področju ugotavljanja skotopičnega sindroma. 

Urška Može z mentorjem ob podelitvi certifikata.

Virom bele svetlobe se v celoti ne moremo izogniti, lahko pa z enostavnim pripomočkom razbremenimo oči, možgane in si dolgoročno olajšamo dnevna opravila.

Naredite prvi korak na poti odkrivanja skotopičnega sindroma in se naročite na pregled.

Dostopnost