Zakaj so gotova bralna očala lahko nevarna?

Ste med tistimi, ki ste bralna očala kupili na bližnji pošti ali v drogeriji? Morda o tem razmišljate? Zagotovo niste edini, saj se »gotova očala«, kot jim optiki in optometristi pravijo v žargonu, zdijo primerna in cenovno ugodna izbira. A raziskave so pokazale, da z nakupom takšnih očal zdravju oči lahko delate medvedjo uslugo.

»Gotova očala« so izjemno lahko dosegljiva. Kupite jih lahko v drogerijah, na poštah, bencinskih servisih, ponekod po Evropi jih prodajajo celo v avtomatih. Kupite jih brez recepta ali strokovnega nasveta, prav tako je trg »gotovih očal« popolnima nenadzorovan.

V čem se »gotova očala« razlikujejo od tistih, ki jih naredi optik?

  1. V predpisanih očalih po opravljeni meritvi vida je zenična razdalja prilagojena meri zenične razdalje uporabnika očal. Gotova očala so v na voljo le z dvema medzeničnima razdaljama: 62 ali 64 milimetrov in zato za večino uporabnikov niso ustrezna.
  2. Skoraj polovica »gotovih očal« po podatkih Evropskega svet za optometrijo in optiko (ECCO) ne zagotavlja optične kakovosti, ki jo predpisujejo mednarodni standardi. Zaradi tega se je pri uporabnikih pojavilo umetno ustvarjanje prizem nad dovoljenimi nivoji, kar povzroča prenaprezanje oči in jim s tem dolgoročno škoduje.
  3. Korekcije vida, ki jih omogočajo »gotova očala«, niso ustrezne za vse uporabnike in lahko povzročajo glavobole, dvojni vid, slabost, solzne oči, srbenje in utrujenost.

Društvo očesnih optikov Slovenije, ki povzema smernice Evropskega svet za optometrijo in optiko (ECCO), poleg naštetega na primeru astigmatizma ponazarja nevarnosti »gotovih očal«. Raziskava Razširjenost refrakcijskih napak v Evropi: Evropski očesni epidemiološki  konzorcij ugotavlja, da ima 23,9% odraslih Evropejcev astigmatizem z dioptrijo, ki je enaka ali večja od 1. Pri ljudeh, ki so stari 65 let ali več, je ta odstotek še višji in znaša več kot polovico evropske populacije. V primeru takšnega stigmatizma »gotova očala« lahko povzročijo megleni vid, solzenje ali rdeče oči, dodatne neprijetnosti pa povzroča v primerih, ko je dioptrija na očesih različna. Očala z isto močjo v obeh steklih povzročita, da je vid v enem očesu meglen, kar pa povzroča še dodatno naprezanje oči med branjem.

Društvo očesnih optikov Slovenije v svojih priporočilih zato sledi smernicam ECCO, ki jim je smiselno slediti, če želimo ohraniti zdrave oči:

  • »Gotova očala« so namenjena delu na blizu in jih ne smemo uporabljati za vožnjo ali za aktivnosti na daleč, npr. za gledanje televizije ali celo vožnje z avtomobilom.
  • So nizkocenovna alternativa predpisanim očalom za branje, zato jih je smiselno uporabljati le kratek čas ali v nujnih primerih.
  • Če »gotova očala« kupujete za primere, ko bralna očala izgubite ali poškodujete, je varneje kupiti tista, ki imajo CE oznako in ustrezajo standardu, znanemu kot ISO 16034:2002. Če so se znašla na prodajni polici, to ne zagotavlja njihove ustreznosti, saj nadzora nad »gotovimi očali« ni.

V Društvu očesnih optikov Slovenije ob tem opozarjajo, da lahko nakup »gotovih očal« ne sme nadomestiti obiska pri očesnem strokovnjaku in da korekcije vida, ki jih omogočajo ”gotova očala”, niso ustrezne za vse uporabnike.

Ne tvegajte z »gotovimi očali«, naročite se na pregled vida in poskrbite, a bodo bralna očala narejena po vaši meri.

Dostopnost