Zakaj je prava izbira športnih očal pomembna za športni uspeh?

Ko s časovno distanco gledamo na uspeh Aleša Suhadolnika na  svetovnem prvenstvu IRONMAN na Havajih, lahko le s še večjim spoštovanjem rečemo: »Kapo dol!« Verjamemo, da je za večino vseh nas nepredstavljivo, da bi en cel delovnik preživeli tako intenzivno.

Veliko krat dobimo vprašanje, zakaj podpreti takšne športne podvige. Prvi odgovor je zagotovo podpora vztrajnosti in predanosti športnikom, ni pa to edini razlog. Ljudje kar 80 % informacij iz okolja pridobimo  vidom. To je med športnimi aktivnostmi, ko so odločitve za vsako potezo hipne, še bolj pomembno, zato je podpora športnikom tudi zaveza dobremu vidu med športnimi aktivnostmi.

Čeprav je izbira športnih očal na prvi pogled videti kot manj pomemben dejavnik, športniki, kot je Aleš, potrjujejo, da je še kako pomembna. Nekaj odgovorov na vprašanje zakaj je izbira pravih športnih očal pomembna, smo zbrali spodaj:

1. Natančen pregled vida je najboljši pokazatelj stanja oči športnika.

Tudi športnikom, profesionalnim ali rekreativnim, vid z leti peša. Izmeriti pravo dioptrijo za športnika pomeni dober vid in s tem večjo varnost med športnimi aktivnostmi, sploh v primerih, ko so odločitve hitre. Prav zato je pomembno, da redno hodite na preglede vida.

Aleš Suhadolnik, triatlonec in udeleženec svetovnega prvenstva IROMMAN 2018:

»Pri tako raznolikem športu, kot je triatlon potrebuješ športna očala, ki se skupaj s tabo prilagajajo športnim izzivom,  letnim časom, in  vremenskim pogojem, hkrati pa so vzdržljiva, odporna na udarce in lahka. S Tomom sva uspela najti Adidas  ZONIC AERO PRO, ki so vse našteto. Z njimi se dobro počutim, so del mene in so v zadnjih mesecih dokazala, da so sposobna skupaj z mano preživeti izzive. Pogosto pozabim, da jih imam in to pomeni, da mi super služijo in ničesar ne ovirajo.«

2. Zaščita oči.

Veliko športnih aktivnosti se odvija na prostem, zato je izbira primernih športnih očal pomembna tudi z vidika zaščite pred škodljivimi UV žarki. Poleg zaščite oči izbira primernih športnih očal izboljša vid zaradi prilagajanja kontrastov, prav tako pa se so študije, ki so jih opravili pri Adidasu kažejo, da športu primerna izbira leč izboljšuje koncentracijo športnikov. Na izvajanje športnih aktivnosti pomembno vplivajo tudi malenkosti, na primer, da očala ne lezejo, se optimalno prilegajo obliki obraza, pokrivajo celotno vidno polje ipd. Le izkušen optik, ki dobro pozna prednosti posameznih leč in športnih očal, lahko ponudi dober nasvet.

3. Videz.

Ta, zadnja točka, se marsi komu zdi nepomembna, a nikakor ni. Športnik, ki se v opremi, kamor sodijo tudi športna očala, dobro počuti, lahko dosega dobre rezultate. Očala, ki ustrezajo življenjskemu slogu tistega, ki jih nosi, so del njega ali nje.

Kaj odlikuje očala ADIDAS ZONIC AERO PRO, ki jih nosi Aleš Suhadolnik?

 

Nakup pravih športnih očal je investicija v varno, zdravo in samozavestno športno udejstvovanje. To potrjujejo tudi športniki.

Naroči se na pregled vida, da poskrbimo za dober vid. Skupaj lahko izberemo očala, ki bodo pravi odgovor na izbrano športno aktivnost in način življenja.

Dostopnost