Vas ob dolgotrajnem gledanju v zaslon boli glava?

Poznate občutek utrujenih oči, ki vas prevzame po nekaj urah pred računalniškim zaslonom? Podatki kažejo, da kar 83% ljudi, ki nosijo očala, čuti neudobje pri uporabi digitalnih naprav; ne le računalnikov, tudi pametnih telefonov, tablic in televizije. Podobne občutke mnogi doživljajo ob močnih neonskih lučeh (običajno v pisarnah in nakupovalnih središčih), ponoči pa tudi ob bleščanju avtomobilskih luči.
Najpogostejši razlog za utrujene in suhe oči je modro-vijolična svetloba, ki spremlja uporabo vseh elektronskih naprav z zaslonom.
Poleg občutka utrujenih oči stranke Optike Tom navajajo tudi pekoče in suhe oči, glavobol ali težave s koncentracijo. Modro-vijolična svetloba ni posledica sodobnega življenja pred zasloni, ampak je od nekdaj prisotna v dnevni svetlobi in je popolnoma naraven pojav. Pomaga nam, da ostanemo budni. Če je količina modro-vijolične svetlobe prevelika, je lahko škodljiva in povzroča utrujenost oči. Zaradi razširjene uporabe LCD ali LED zaslonov in televizij, pametnih telefonov, tablic in energetsko varčnih žarnic (sijalke, LED žarnice), ki oddajajo veliko modro-vijolične svetlobe, se je njena količina v našem okolju močno povečala. Zaradi vsakodnevne izpostavljenosti modro-vijolični svetlobi so simptomi, kot smo jih opisali zgoraj, bolj izraziti.
Rešitev je lahko enostavna – zaščitna očala, ki oči ščitijo pred modro svetlobo.
Posebni material, ki sestavlja očalno lečo, ščiti oči in zmanjša vpliv škodljive svetlobe, ki jo oddajajo zasloni in luči. Z zaščitnimi očali ustvarimo filter, ki poleg zaščite omogoča tudi večji kontrast in bolj sproščeno gledanje.
Stekla z zaščito proti modri svetlobi so hitra in učinkovita rešitev, ne glede na to, ali nosite korekcijska očala.

Komu svetujemo zaščitna očala?

  • Otrokom,
  • najstnikom,
  • študentom,
  • zaposlenim in
  • vsem, ki več kot 4 ure dnevno prebijete pred različnimi zasloni ali močnimi lučmi.
 
Raziskave kažejo, da kar 80 odstotkov ljudi, starejših od 6 let, pred intenzivnimi viri modre svetlobe preživi več kot 4 ure.
Kaj pa vi? Izračunajte, koliko časa preživite pred televizijo in računalnikom. Če se število iskreno preštetih ur približuje številu štiri, vam svetujemo, da z zaščitnimi očali poskrbite za spočite oči. Izognite se neprijetnim simptomom modre svetlobe; če že nosite očala, pa ob menjavi ne pozabite tudi na filter modre svetlobe. V Optiki Tom bomo glede na vaš življenjski slog poiskali očala po vaši meri in jim, če bo potrebno, dodali tudi zaščito pred modro svetlobo. Naročite se na pregled vida in si rezervirajte svoj termin. 
Dostopnost