fbpx
Od ponedeljka do petka od 8.30 do 12.00 in od 13.00 do 17.30
Kako varovati otrokove oči in dober vid? Prejšnja točka Na pomoč, črke se premikajo! Naslednja točka Spoznaj Optiko Tom

Kako varovati otrokove oči in dober vid?

Vid pri otrocih se razvija kar do 12. leta starosti. Prav tako otroci v tem obdobju življenja kar 80 % vsega učenja opravijo z vidom. Težave z vidom pri otrocih pogosto precej težko opazimo, a neodkrite težave lahko zavirajo otroški razvoj. Izkušnje kažejo, da so posledica težav z vidom, če jih ne odpravimo, lahko tudi učne težave.

Razvoj vida moramo pozorno spremljati že pri dojenčkih. 

V 1. in 2. mesecu starosti bodite pozorni zlasti na morebitno škiljenje. Če ta pojav pri otroku opazite med 6. in 24. mesecem starosti, priporočamo obisk zdravnika in nadaljnjo obravnavo, saj škiljenje v tem obdobju ni pričakovan pojav. Med 10. in 18. letom se pri otroku lahko pojavi kratkovidnost, ki  jo je mogoče preprečiti z dobrimi navadami.

Dobre navade, ki prispevajo k preprečevanju kratkovidnosti:

  • Med gledanjem televizije bodite pozorni na zadostno razdaljo med TV sprejemnikom in točko, na kateri se nahaja otrok. Otrok naj bo od televizijskega zaslona oddaljen vsaj tri metre.
  • Na zadostno razdaljo je treba paziti tudi med uporabo računalnika – razdalja med zaslonom in otrokom naj bo vsaj 40 centimetrov.
  • Berite in pišite v prostoru, ki je primerno osvetljen; svetloba naj v prostor prihaja vsaj od dveh virov.
  • Za branje izberite udoben bralni položaj, hkrati pa ne pozabite, da naj bo knjiga ali kakšna druga tiskovina od oči oddaljena vsaj za dolžino vašega podlakta.

Pri otrocih priporočamo prvi pregled vida pri starosti približno treh let. Test, ki ga izvajamo v Optiki Tom, je otrokom prijazen in nekoliko bolj igriv kot pregled za odrasle. Otroci, ki vidijo dobro, se lažje osredotočajo na snov in lažje sledijo šolskim uram. 

Občutljivih otroških oči ne izpostavljate soncu

Otroške oči so na soncu v vseh letnih časih izpostavljene večjemu tveganju kot oči odraslega človeka, saj je pri otrocih zenica širša, prav tako ima tkivo manj pigmenta. Prav tako do približno 12. leta očesna leča ne filtrira škodljivih ultravijoličnih žarkov. Zaradi tega se škoda, ki na očeh nastaja zaradi pretirane izpostavljenosti soncu, akumulira. Za primerjavo naj služi podatek, da do 12. leta starosti mrežnico doseže 75 % UV svetlobe, po 25. letu pa 10 %.

Redni očesni pregledi so pomembni – ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje. Na temeljitem pregledu vida ugotavljamo veliko več, kot le dioptrijo za očala oziroma kontaktne leče. Pregledamo sprednje dele očesa, očesno ozadje in izmerimo očesni pritisk, opravimo meritve za določanje natančne korekcije vida. Glede na rezultate pregleda in življenjski slog posameznika svetujemo pri izbiri očal in/ali kontaktnih leč. Po opravljenem pregledu vida pa dobite tudi izvid. Ne pozabite, pregled vida priporočamo na dve leti. 

Na pregled vida se lahko naročiš tudi preko spletnega obrazca. Vpiši želeni datum in uro, mi pa bomo poskrbeli za uskladitev termina.